27 Eylül 2011 Salı

Web Tasarımı Nedir? - Web Tasarımının Tarihi - Web Tasarımı ve Türkiye

11.sınıf web tasarım dersi,11.sınıf,11.sınıf web tasarımı dersi notları,web tasarımı nedir?web tasarımı hakkında bilgi,web tasarımının tarihi,web tasarımı

Web Tasarımın Tarihi

Tim Berners-Lee 1989'da HTML işaretleme dilini geliştirerek Dünya Çapında Ağ (www) olarak da tanımlanan bilgi paylaşım sistemini kurmuş
olan bilgisayar profesörüdür. Web`in babası kabul edilir. Aynı zamanda ilk ağ tarayıcısı yazılımını, 1990 yılında geliştirmiştir. 1994 yılında ağ ile ilgili standartları dünya çapında belirleyecek açık bir kurum olan W3C`yi kurmuştur ve halen de başkanlığını yapmaktadır.


Web Tasarım Nedir?
  Web tasarımı, web sitesinin görsel ve kodsal kısımlarının oluşturulması işidir.
  Web sitesi günümüzün medyası olan internet yayıncılığı üzerinde yer alan size ait firmanız için veya şahsınız için özel olarak hazırlanmış bir iletişim panosudur. Sizi veya firmanızı web üzerinde temsilen yayınlanır.
  Bildiğiniz gibi internet (web), radyo ve relevizyon benzeri bir medya sayılmaktadır. Etkinlik açısındansa diğerlerinden daha çok ön plana çıkmaktadır.
  Bir web sitesi sayesinde, firmanızın veya sizin tanıtımınız, bilgilerinizin sunulmasını çok daha büyük kitlelere (tüm dünyaya) en ekonomik biçim yapılır.
Web Tasarımı ve Türkiye

Türkiye'de Web Tasarımı ve Web Programlama sektörü gün geçtikçe daha da büyüyor ve bu sektöre ilgi gitgide artıyor. Buna rağmen web tasarımı ve Türkiye kelimeleri bir araya geldiğinde ortaya bir karmaşa çıkıyor.

Maalesef Türkiye henüz web tasarımı ve web programlama konularında bir birliğe, bir kurumsallaşmaya gitmiş değil.

Türkiye'de web tasarımı yapan firma ve kişilerin profiline bakıldığında grafik tasarımcılarından çok bu işe hobi olarak başlamış, ama kısa sürede kendini çok iyi bir webmaster zanneden amatörlerden oluşmaktadır.

Tam siteye yeni eklentiler ekleneceği ya da güncelleme yapılacağı sırada askere giden webmasterlar, alan adını kendi üzerine alıp daha
sonradan firmaya zorluk çıkaran uyanıklar, hazır script ve ya sitelerden web sitesi oluşturup programda veya tasarımda bir değişiklik istenince kitlenen sözde web programcıları yüzünden piyasada maalesef web tasarım firmalarına karşı bir güvensizlik oluşmaktadır.




Profesyonel bir web sitesi hazırlamak için hangi yöntemler izlenmeli?
  Web tasarımıyla uğraşıyorsanız mutlaka tasarımınızı mükemmelleştirmek için çalışırsınız; haklısınız da, bir sitenin tasarımı ne kadar güzel olursa sitenin başarısı da o derecede artar.
  Web Tasarımı derken ilk olarak aklımıza bir web sitesinin görsel olarak gözümüze görünen kısmı gelir. Halbuki iş sadece bundan ibaretdeğildir.
  Sitenin görselliği kadar işlevselliği ve kodlaması da önemlidir. Yaptığımız sitenin tasarımının kullanıcıyı tatmin etmesi ve kodlaması ile olabildiğince uyumlu olmalıdır.
  Web sitesi tasarımı yapmaya başlarken ilk önce algoritma oluşturmaksizin yararınıza olacaktır.
  Tasarımlarınızda estetik ve görselliğe dikkat edin.
  Mesela bir oyun sitesi tasarımı yapıyorsanız tasarımın olabildiğince renkli ve görselliğinin çok iyi olması gerekir.
  Web tasarımı özgün ve size ait olmalıdır. İnternet milyonlarca websitesinin olduğu bir platform.
  Bugün internetin önde gelen sitelerinin tamamını incelediğinizde özgünlükten asla ödün vermediklerinin görürsünüz.
  Arama motorlarında üst sıralarda yer almak içinde özgün metinler yayınlamalısınız.
  Müşteriniz web sitenizde dolaşırken, çalışmayan sayfalar, hatalı metinler, kötü tasarım ve anlaşılmayan bir kurguyla karşılaşırsa sizinle ilgili ilk izlenimi pek de iyi olmayacaktır.
  Web sitesi yapılırken hiçbir şey bilmeyen bir insan baz alınarak yapılmalıdır. Siteye giren herhangi biri kolayca aradığı bilgilere ulaşabilmelidir.
  Yapılan web tasarımının hızlı yüklenmesi aynı zamanda onun iyi bir şekilde kodlandığını gösterir.
  Hız konusunda en önemli unsurlardan biri de web sunucunun güçlü bir server'a sahip olmasıdır.
  Esas olan, kullanıcıya ürün ve hizmeti en kısa yolla ulaştırmaktır. Bu nedenle sitenin hızını düşürecek abartılı animasyonlar, bekleme süreçleri, video ve ses objeleri, kullanımı zor menüler tercih edilmemelidir.
  Arama motorlarının mantığını bilmek ve bu mantığa göre web sayfası tasarlamak günümüzde en önemli kriterlerden biridir. Profesyonel bir web sitesinde yer alan her sayfa arama motorları tarafından indekslenebilir yapıda oluşturulmalıdır.
  Web sitenizden en iyi etkileşimi sağlayarak hedeflediğiniz kitleye ulaşabilirsiniz ve bunun için çok ekonomik bir yol izlemiş olursunuz.
Domain (Alan Adı) Nedir?

Domain (alan adı) web sitenizin internet üzerindeki adı ve adresidir. Mesela en çok kullandığımız alan adı şüphesiz ki GOOGLE'dur ve bu web
sitesinin domaini (alan adı) google.com'dur.

Domainler, IP adresi diye tabir edilen, bilgisayarların birbirini görmesini sağlayan numerik sisteminin daha kolaylaştırılmış halidir.

Hosting (Barındırma) Nedir?

Hosting, bir ya da daha fazla web sayfasının ilgili tüm materyallerinin barındırılması, yayınlanması ve korunmasını sağlama işine verilen global bir isimdir.

Müstakil bir ev yaptırmak istiyorsunuz, bunu gerçekleştirebilmek için
sahip olmanız gereken şeyler vardır;
  Arsa
  İnşaat ruhsatı
  İnşaat malzemeleri (demir, tuğla, boya vs.)
Bu örnekten yola çıkarsak, İnşaat ruhsatınız: Alan adı (domain), İnşaatı gerçekleştirebilmek için ihtiyacınız olan malzeme: Web sayfanız, Arsanız: Hosting'dir.